Vi är mycket stolta över att den internationella juryn har utnämnt SKAPA + SOMA till vinnare av RED DOT AWARD 2017 i kategorin URBAN DESIGN.

Vår
Historia

SOMA gick från idé till verklighet våren 2016. Vad saknas på marknaden idag? Kvalitétsmöbler till rätt pris med snygg och genomtänkt design, till den offentliga sektorn. 

Hans Johansson, VD på företaget Alfing i Älmhult ville anta en ny utmaning. Att han idag driver ett Legoföretag i metallindustrin med drygt 80 anställda, som utöver legotillverkning har två egna produkter nämligen Alfing Komfortstolar och Terri skogsmaskiner räckte inte. Han vill producera och sälja mer egna produkter, utan mellanhänder, direkt från fabriken i hjärtat av Småland.

Hans genuina entreprenörskap tog fart den 5 november 1993 när han och hustrun Kerstin köpte Alfing. Efter en något trögstartad början fick företaget vind i seglet efter att ha börjat investera kraftigt i maskiner, lokaler och personal. Alfing har idag 11500 m2 verkstad och kontor med drygt 80 anställda och växer fortfarande. När affärsidén SOMA började gro var namnet ett enkelt beslut. Två döttrar var inspirationen till företagets framtid, Sofie och Malin.

”Jag och min syster var 2 respektive 4 år när företaget även blev en del av våra liv. Tiden med pappa innebar tid på företaget, något vi älskade. Handtruckar blev till sparkcyklar, pallkragarna till gömställen och metallbitar till magiska uppfinningar. En och annan gång fick vi packa påsar med skruvar för en slant, och ha låtsasrast för att få hämta varm choklad ur automaten. Kanske inte helt oväntat att vi båda började våra sommarjobb inom företagets fyra väggar. Uppfostrade med en mentalitet att inget i livet är gratis, där gick inte bara namnet i arv utan även pappas enorma arbetsmoral.”

Idag, 23 år senare har vi börjat producera möbler i genomtänkt, genuin design. Vårt mål är att ge våra kunder kvalitetsprodukter till ett bra pris med en unik design. Vi har produkterna i blodet. Vår historia och vårt ursprung är kärnan i företaget, vilket vi är väldigt stolta över.

SOMA ONE

Serien är framtagen för leverans i platta paket, vilket möjliggör effektiv transport och skonar miljön från onödiga utsläpp. Vagnsbultarna som håller samman konstruktionen har vackert integrerats som en berikande detalj i formgivningen.

Formspråket är grafiskt uttrycksfullt med distinkta linjer och spännande detaljer. Likheten med den klassiska T-balken för tankarna till forna tiders industrikonstruktioner. Linjer och proportioner går igen hos samtliga ingående produkter vilket ger ett samlat och komplett uttryck.

SOMA ONE kommer i en standardfärgpalett om 8 färger, speciellt framtagen för att spegla SOMAs småländska arv.

SOMA ONE är en möbelserie formgiven för det offentliga rummet med fokus på miljön mellan inne och ute: gallerior, atrium, arenor, stationer, hållplatser och parker.

Funktion och kvalitet har stått i centrum för produktutvecklingen och serien är både robust och stabil.

Serien utmärker sig med sin produktionskvalitet i osynliga svetsfogar och mjuka övergångar. Ett resultat av egen tillverkning med kontroll i alla led av produktionsprocessen.

SOMA ONE är utformad efter den mänskliga anatomin och armstöden erbjuder förutom komfort, ett extra stöd för den som ska sätta respektive resa sig.

SOMA TWO

SOMAs möbelserie TWO är en möbel som lockar till gemenskap den är grafiskt uttrycksfull med distinkta linjer. Serien är formgiven med fokus på rastplats och park, men fungerar lika bra i atriummiljö samt på innergård. Bänkarna i SOMA TWO finns i tre varianter, som hexagon eller triangel och som klassiskt långbord. De olika varianterna kan utrustas med fäste för parasoll. Det smarta benet gör i- och ursteg enkelt. SOMA TWO kan enkelt anpassas för att medge tillgänglighet med rullstol, rollator samt elrullstol.

Funktion och kvalitet har stått i centrum för produktutvecklingen och serien är både robust och stabil. SOMA TWO är anpassad för de tuffa krav som råder i utomhusmiljön. SOMA TWO erbjuds i olika material beroende på användningsområde. Sits och bordsskiva levereras i solidträ behandlat för extra lång livslängd, eller i WPC (träkompositmaterial) för extra hög motståndskraft mot slitage.

Samtliga ståldetaljer är galvaniserade och pulverlackerade i strukturlack för att uppnå maximal beständighet mot väder och vind.

SOMA TWO kommer i en standardfärgpalett om 8 färger, framtagna för att spegla SOMAs småländska arv.

SOMA THREE

SOMAs möbelserie THREE är formgiven för det offentliga rummet med fokus på miljön mellan inne och ute såsom; atrium, stationer och hållplatser.
SOMA THREE riktar sig till studenter, pendlare och människor på språng. Möbeln erbjuder en tillfällig arbetsyta och möjlighet till laddning av dator och mobil.

Formspråket är grafiskt uttrycksfullt med distinkta linjer och spännande detaljer. Funktion och kvalitet har stått i centrum för produktutvecklingen och möbeln är både robust och stabil.

SOMA THREE kan utrustas med elinstallation. Samtliga detaljer är galvaniserade och pulverlackerade i strukturlack för att uppnå maximal beständighet mot väder och vind.

Möbeln monteras antingen med en tålig tygklädd dyna för inomhusbruk alternativt med en formgjuten PUR-plastdyna för utomhusbruk med god sittkomfort.

SOMA THREE kommer i en standardfärgpalett om 8 färger, framtagna för att spegla SOMAs småländska arv.

Formgivare

Arbetet med SOMA ONE bygger på ett nära samarbete med SOMAs produktutvecklingsteam. Direktkontakt med produktion och tillverkning har gett unika möjligheter till dialog, test och utvärdering. Resultatet är en möbelserie med enastående kvalitet och funktion.

Formgivningen av SOMA ONE tog sin början i sökandet efter den gestalt, det mönster av linjer och ytor som skulle bli utmärkande för serien. Inspiration hämtades från den mänskliga anatomin, kroppens mått och sittandes ergonomi. Utmaningen låg i att skapa en form som var lika intressant som komfortabel och stabil.

”Den karaktäristiska T-balken är resultatet av ett genuint intresse för material och dess egenskaper. Genom ett utforskande förhållningssätt fann vi lösningar som inte bara glädjer ögat utan även stärker upp konstruktionen. Hur den bockade plåten blir i princip oknäckbar med hjälp av det underliggande staget.”

STUDIO DOMS är en industridesignbyrå med fokus på uttrycksfull design för det offentliga rummet. STUDIO DOMS grundades 2010 och är idag verksamt inom områdena designstrategi, möbeldesign, produktdesign och utställningsdesign. STUDIO DOMS har tilldelats ett stort antal priser, däribland Red Dot Design Award, Design S, Good Design Award och German Design Award.

För mer information, vänligen besök: STUDIO DOMS

Produktion
& Teknik

Möbelkollektionen är funktionellt formgiven med inspiration från den mänskliga anatomin. Distinkta grafiska linjer skapar en uttrycksfull och följsam formgivning som inbjuder till interaktion. Möbelns komponenter är tillverkade i svensk stålplåt och förbinds med klassiska vagnsbultar som vackert integrerats som en berikande detalj i formgivningen. Sömlösa svetsfogar och finstrukturerade ytor belyser en produktionskvalitet och hantverksskicklighet som för tankarna till gamla tiders cyklar.

SOMA Serie 1 är tillverkad i Småland (Svensk tillverkning) i svensk stålplåt. – Stålplåten är galvaniserad och pulverlackerad för långvarig hållbarhet i utomhusmiljöer (beständig mot väder och vind).
— Enkel att montera
— 100 % Återvinningsbar

Hans Johansson

Hans Johansson
VD

Tel: 0476-446700
Mob: 070-5576055
hans@so-ma.se

Malin Johansson

Malin Johansson
Försäljning

Tel: 0476-446700
Mob: 073-2574212
malin@so-ma.se

Sofie Johansson

Sofie Johansson
Försäljning

Tel: 0476-446700
sofie@so-ma.se

Kent Johansson

Kent Johansson
Försäljning

Tel: 0476-446700
Mob: 070-2015642
kent@so-ma.se

Hans Karlsson

Hans Karlsson
Konstruktion

Tel: 0476-446700
Mob: 073-2574206
hans.k@so-ma.se

SOMA

Kvalité
från Älmhult

Bäckgatan 32
343 34 Älmhult

Box 151
343 22 Älmhult

+46 476 446 700

Försäljning
Malin Johansson

malin@so-ma.se
+46 732 574 212